Whisky

AWA

Whisky, hvordan laves den egentlig ?
Først vil vi anbefale at du læser lidt om Whisky'ens historie og baggrund. og hvis du ikke kender til de mest brugte ord inden for whisky verden har vi lavet en lille guide over whisky ord
Whisky Fremstilling
Byg : Whisky benytter En vigtig ingrediens/råmateriale og dette er byg hvis man taler om Scotch Whisky. Men byg alene uden forarbejdning gør det ikke.
Den første faktor der spiller ind er selvfølgelig hvilken byg sort der benyttes. Dernæst har en faktor som vandet også noget at sige. På øen Islay (Scotland) løber vandet fra bakker / bjerge og skråninger der er fyldt med lyng. Denne formodes at afsætte aroma og smag som så byggen optager. Dernæst har vejret også noget at skulle have sagt, rejnvejr, nærtliggende hav/saltvand solskins timer og hvor længe byggen er om at modnes. Det kan en landmand nok give mange lange forklaringer på !
Whisky byg klar til at blive vædet igennem Det er ganske få Whiskies og producenter der stadig har sine egne marker, Glenfiddich/Aberlour kan f.eks. ikke selv producerer nok byg og køber derfor ekstra udefra.
Når byggen så er høstet og tør skal den bringes til spirring igen. Dette gøres ved at den lægges i store vandbeholdere i ca. 48 timer. Herefter sies vandet fra og byggen lægges til at spirre.
Er der tale om floor-malting vendes og blandes byggen på et stort trægulv. En af de få destillerier der stadig benytter floor-malting er Abelour og Laphroaig (F.eks stoppede Ardbeg i 1974 med dette og det kan tydeligt smages - rygtet siger dog at de vil til at gøre det igen)
Balvenie Whisky floormalting
Whisky byg gulv maltning Byggen skal herefter tøres i 11 døgn og i denne periode vendes og rives den hver 3'die time.
Byggen bliver varmere, spirrer og slår små rødder / skud og samtidig dannes der sukkerstoffer i kornet.
Byggen er nu maltet og spirrings processen SKAL stoppes inden at selve byg kornet begynder at optage næring og gro.
Tørring : Balvenie whisky Kelm / ovn Spirrings processen stoppes ved at opvarme, tørrer byggen over varme.
Enhver der har set et whisky distilleri vil kunne genkende skorstenen også kaldet en pagoda (Det lidt kinesiske udseende tag)
Her kan det også have betydning om der bruges kul, lyng eller andet materiale, da røgen afsætter sine tydlige spor i byggen og dette vil igen få stor indflydelse på whiskien.
Speyburn Whisky Pagoda / Kelm ovn
I det mere moderne whisky destillerier benyttes der en særlig "ovn" som for nogle måske vil minde lidt om en tørrer tumbler.

Vi vil blot lade billedet stå lidt her...
Whisky tøres
Mølle : Whisky mølle Speyburn Næste skridt for nogle typer Whisky er at byggen herefter kommer igennem en mølle som skær byggen i mindre stykker ( bryder kernen ) dog ikke så meget at det bliver til mel, men byggen vil stadig have en fast kornet konsistens.
Igen er det ikke mange whisky destillerier der har en mølle stående længere, men de får typisk foretaget dette ude i byen.
Folk der ved hvordan man producerer øl vil kunne genkende proceduren og ved også at det ikke er ligegyldigt hvordan kornet males.
Mashing : Den "kvaste" Byg bliver nu igen blandet med vand, men denne gang ikke for at byggen skal spirrer men for at koge byggen og udskilde sukker stoffet fra ...

Hvis vi tidligere nævnte en tørretumbler ville vaskemaskine måske passe her.
Whisky Mash tun / Mash beholder.
Fermentation : Whisky Mash sødt og duftende... Byggen sies fra og tilbage er denne søde væske ... Har man hang til sød lyst øl så er noget af svaret her.
Det har en MEGET sød smag men ingen alkohol, men duften er ikke til at tage fejl af !
Når man ankommer til et whisky distilleri vil denne "atypiske" duft mange gange møde en ude på gårdspladsen.
Fortsættelse følger...
AFTAPNING
Når whisky skal på flaske
De færeste distillerier har deres eget aftapnings og opfyldnings system.
Glenfiddich er en af de få i Speyside området der selv aftapper og hælder deres whisky på flaske.
Når whiskien forlader tønden og kommer over på en flaske standser processen og smag, aroma m.v. forbliver nogenlunde intakt.

LINKS
URL : None at present time.Ledig reklame plads
Whisky reklame
Dansk  

Whisky index

Whisky ordbog

Whisky butikker

Whisky Destillerier

Whisky aftapninger

Whisky vittigheder

Whisky Bøger

Whisky opskrifter

Whisky historien

Whisky links


Whisky index Whisky ordbog Whisky butikker Whisky distillerier Whisky aftapninger Whisky vittigheder Whisky bøger Whisky nyheder Whisky test Whisky historien Whisky opskrifter Whisky links